Noordzee Nettenvrij - Duurzaam omgaan met de Noordzee?

Terug naar de website


Noordzee Nettenvrij Duurzaam omgaan met de Noordzee?

Noordzee Nettenvrij in visserijnieuws

Initiatief van de stichting Noorzee Nettenvrij
Inzamelpunt oud netwerk Stellendam

undefined

STELLENDAM/MAASSLUIS - Op de haven van Stellendam komt een inzamelpunt voor oude visnetten. Een nieuw initiatief van Noordzee Nettenvrij. Afgelopen maandag was de aftrap in Stellendam.

Noordzee Nettenvrij, afgelopen najaar opgericht door Remco de Vos met compagnon Henk de Bloeme, is al actief met het bergen van afval uit de Noordzee. Hiervoor wordt als werkschip de 'Bela' van de Bloeme gebruikt, met als thuishaven Stellendam. Het schip is uitgerust met een hydraulische grijper, voorzien van camera's en lampen. Met behulp van deze grijper worden visnetten, vistuigen en ander afval met name rond wrakken geborgen. Noordzee Nettenvrij werkt ook veel samen met duikers. Het afval wordt vervolgens gerecycled in een traject in samenwerking met de organisatie Healthy Seas.

Noordzee Nettenvrij wil ook voorkomen dat netten in zee belanden en startte deze week een inzamelpunt voor oude visnetten op Stellendam. Na Den Oever wordt dit in Nederland het tweede inzamelpunt. Vissers kunnen in Stellendam, net als in Den Oever, tegen een kleine vergoeding een onbeperkte hoeveelheid oude, afgedankte visnetten inleveren. Vissers uit andere havens die hieraan deel willen nemen kunnen zich ook melden bij de stichting.

Afgelopen maandag vond op de 'Bela' in de haven van Stellendam de aftrap plaats, met vertegenwoordigers van Healthy SeasECNC Land & Sea Group (Kust & Zee) en wethouder Piet Koningswoud van de gemeente Goerree Overflakkee. De Vos memoreerde daar aan de ongeveer 12.000 kilo aan verloren visnetten en vistuig die het afgelopen seizoen in slecht zes vaardagen al geborgen kon worden. Stichting Noordzee Nettenvrij gaat voor continueren en vooral uitbreiden van deze activiteit.

Bij het nieuwe verzamelpunt zijn de eerste netten al ingeleverd. Uiteraard wordt het ingeleverde afval (naast netten ook lood en lijnen) Zoveel mogelijk gerecycled. De geborgen netten worden onder andere opgebracht in het project Healthy Seas, een initiatief van ECNC Land & Sea GroupAquafil en Star Sock. Ook lopen er gesprekken met andere partijen om te onderzoeken wat voor mogelijkheden er nog meer zijn met het afval.

Voor meer informatie:
www.noordzeenettenvrij.nl
www.northseacleanup.org

 

Noordzee Nettenvrij gaat internationaal uitbreiden onder de naam North Sea Cleanup!

Na de lancering van Noordzee Nettenvrij is het nu ook tijd voor de internationale variant.

undefined

Internationaal zullen wij de naam dragen North Sea Cleanup. Hiermee zullen we aansluiting kunnen vinden bij de vele internationale organisaties die met het afval probleem in zeeën en oceanen bezig zijn.

Zodoende kunnen we onszelf nog beter profileren en nog meer mensen op de hoogte kunnen brengen van de resultaten die we behalen met het opruimen van verloren vistuig, visnetten en ander afval uit de Noordzee.

Bekijken hoe de website er internationaal uit ziet? Klik hier

Doneren aan Stichting Noordzee Nettenvrij nu ook online mogelijk

Soms moet je het mensen makkelijk maken! Daarom is het vanaf heden ook mogelijk om online te doneren. Heel simpel via Ideal of PayPal. Wist u trouwens dat wij gebruik maken van een bank welke duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan?

undefined

Er is veel vraag naar geweest en het heeft even mogen duren, maar vanaf nu is het mogelijk om online te doneren aan Stichting Noordzee Nettenvrij.

Doneren is mogelijk in een aantal vaste bedragen maar natuurlijk kunt u ook zelf een bedrag invullen. De betaling zal plaats vinden via Ideal of PayPal. We maken hierbij gebruik van een externe payment provider zodat we uw betaling altijd op een veilige manier kunnen verwerken.

Mocht u liever handmatig via online bankieren een donatie willen invoeren dan kan dat natuurlijk ook. Alle rekening gegevens van Stichting Noordzee Nettenvrij staan ook op onze website.

undefined
Duurzaam bankieren had onze voorkeur!
Natuurlijk zochten wij als stichting naar een duurzame partner voor onze rekeningen. Zodoende zijn wij uitgekomen bij Triodos Bank. Deze bank doet namelijk alleen zaken met organisaties die een gezond milieu en gezonde natuur ondersteunen. Hierbij kunt u denken aan duurzame energieprojecten, maar ook aan biologische landbouw. Recycling en projecten voor natuurbehoud komen ook aan bod. In deze laatste categorie past Stichting Noordzee Nettenvrij natuurlijk prima! Zodoende was voor ons de keuze snel gemaakt.

Bekijken waar en hoe u online kunt doneren? Klik hier

De jackpot met een poliepgrijper

Een weekend op pad met Ghost Fishing, Noordzee Nettenvrij en Healthy Seas om 'netten te vangen'. Het wordt de jackpot! Annet van Aarsen was erbij.

undefined

Schipper Gert staat te glimmen op de brug van de Bela. ,,Wat een ding, he’’, zegt hij terwijl hij naar
de grote poliepgrijper op het dek wijst. ,,De eerste keer dat ik daarmee mocht werken, ben ik dertig
uur achter elkaar door gegaan. Prachtig.’’

Van oorsprong is hij een visserman, maar nu werkt hij op een sleepboot. Het weekend van 25 en 26 oktober maakt hij een bijzonder uitstapje. Hij helpt Henk de Bloeme, van het bergingsschip Bela uit Stellendam en van het initiatief Noordzee Nettenvrij. Het doel is om het Pispottenwrak, midden op de Noordzee, te ontdoen van een paar grote boomkornetten en staand want.
Het duikteam van Ghost Fishing had daar in verband met het Healthy Seas-project eerder al de tanden bijna op stuk gebeten: te groot, te veel en te zwaar om in een duikje los te snijden en omhoog te brengen. Nu hebben de mensen achter Noordzee Nettenvrij, Healthy Seas en Ghost Fishing de handen ineen geslagen om die klus te klaren. En als we dan toch met zo’n groot sterk schip de Noordzee gaan, pakken we gelijk een paar locaties van onbekende wrakken mee.

Zaterdagochtend om een uur of negen ligt de Bela precies boven het Pispottenwrak. Aan stuurboordzijde is er een enorm anker overboord gegaan. Aan bakboordzijde de poliepgrijper. Via de onderwatercamera’s is op de schermen in de stuurhut precies het moment te volgen dat de grijper de zeebodem vlak naast het wrak - op een diepte van ruim dertig meter - bereikt. Het water
is kraakhelder, op de camerabeelden is meteen ook een pluk netten te zien. ,,Pakken maar’’, zegt Henk de Bloeme.

Het hele bericht lezen? Klik hier

De (waarschijnlijk) laatste expeditie van 2014 met Healthy Seas.

En wat voor een expeditie! Succesvoller dan dit.... kan dat nog? Ja dat kan! Dat gaan we volgend seizoen wederom aantonen.

Vrijdag 24 oktober 2014 / Zaterdag 25 oktober 2014
In tegenstelling tot voorgaande reis, varen we deze keer nog later uit. Om precies te zijn is het hoog water om 04:03 midden in de nacht van vrijdag op zaterdag. Oei! Dat gaat dus een kort nachtje zijn.

03:00: Mijn wekker piept en mijn lichaam vraagt zich af waarom deze in beweging moet komen. Moet ik eruit? Nee, niet persé. Blijven liggen is toch ook geen optie aangezien ik nog wat videomateriaal wil hebben als we los van de kade komen en op pad gaan.

We zijn los en daar gaan we!

Wat is het plan en waar gaan we heen?
We vertrekken richting het "pispottenwrak". Bij de meeste duikers onder ons wel bekend. Dit wrak is zo'n 36 mijl varen vanuit Stellendam en zodoende kan er toch nog een beetje geslapen worden.

Eenmaal aangekomen bij dit wrak kunnen we een mooie scan maken. Doordat we ook net na de kentering aankomen kunnen we hierna vrijwel direct beginnen met werken.

We weten dat dit wrak bezaaid zou liggen onder de netten. Dit hebben we van diverse duikers te horen gekregen. Toch is het dan altijd een verrassing wat je dan ook daadwerkelijk aan zult treffen. Het moment dat de grijper over de rand gaat en we de eerste beelden op de monitor zichtbaar zullen krijgen is dan ook altijd spannend.

Bij bovenkomst van de eerste greep schrikken we toch zelf ook nog van de puinhoop die we aan treffen

Foto van de eerste greep..
undefined

De eerste greep is al veelbelovend. Wat een puinhoop halen we boven! Hier schieten echt de tranen van in je ogen. 1 plek, midden op de Noordzee en dan in de eerste greep zo'n berg "afval" naar boven halen toont wel aan hoe groot het probleem is. Greep na greep blijven we dit soort hoeveelheden naar boven halen. Niet alleen de verloren netten maar ook de een na de andere complete boomkor inclusief de bijbehorende kettingen. Als het probleem op 1 plek al zo groot is, hoe groot is het dan wel niet in de complete Noordzee en in de rest van de zeeën...

Uiteindelijk hebben we na een dag bergen al een dek vol liggen en gaat het allemaal heel voorspoedig. Dat dit wrak bezaaid zou liggen is subtiel uitgedrukt. We hebben het idee dat we een flinke slag hebben kunnen slaan en bij nadere inspectie met de grijper zien we gelukkig al een stuk minder netten aanwezig op dit wrak. Duiken zit er helaas niet in aangezien de weersomstandigheden dit niet toelaten. Maar desondanks is voor ons deze missie al meer dan geslaagd.


Wat is het uiteindelijke resultaat van deze expeditie?
Na een volle dag bergen op dit "pispottenwrak" hebben we een hoeveelheid liggen aan dek van +/- 6.000 KG visnetten en nog is 6.000 KG aan vistuig zoals kettingen, drijvers en boomkorren.

Dit is ruim boven verwachting wat we onder deze weersomstandigheden verwacht hadden en we zijn dan ook mega trots dat we dit resultaat hebben mogen behalen. Beter kun je een seizoen niet afsluiten.

Het resultaat aan dek..
undefined

Zondag 26 oktober 2014

We keren langzaam terug richting Stellendam. Onderweg maken we nog een scan van 2 willekeurige kaartwrakken en laten we de grijper nog even zakken om even beneden te kijken. Aangezien dit onbekende wrakken zijn hebben we hier geen naam van en kunnen we dus ook niet weten wat de geschiedenis hiervan is.

Het 2e "wrak" wat we deze zondag bezoeken is een apart verhaal. Nadat we de grijper laten zakken zien we hier namelijk voornamelijk hele grote stenen liggen. Van een echt wrak kunnen we niet zoveel ontdekken. Na onderzoek terug in de haven komen we erachter dat er hier in het verleden een groot ponton vergaan is die deze stenen vervoerde.

We hebben 1 van deze stenen aan boord kunnen leggen. We hebben ze in verschillende formaten gezien met de grijper en schatten de gewichten in tussen de 2 en de 10 ton.
De steen die we aan boord hebben gehesen was nog een relatief kleine steen in vergelijking met de rest maar groot genoeg om is nader te laten bekijken.

Onderweg terug naar de haven...

Dan moeten we toch echt de spullen inpakken om terug naar de thuishaven Stellendam te keren. We moeten namelijk uiterlijk 17:00 binnen lopen vanwege het hoog water. Net voor binnenkomst nog even een telefoontje naar Eefje van Evy's Proposal dat we er bijna zijn. Eefje komt namelijk een promotie filmpje maken. Super tof dat ze dit wil doen en dat ze toch bijna een uur in de kou heeft staan wachten op ons.

Nieuwsgierig naar dit filmpje?
Bekijk hem hier

Voor een volledig fotoverslag van deze missie kijk op onze facebookpagina of op onze website in de mediabibliotheek.

 

Home ← Oudere berichten