Noordzee Nettenvrij - Duurzaam omgaan met de Noordzee?

Terug naar de website


Noordzee Nettenvrij Duurzaam omgaan met de Noordzee?

Einde Healthy Seas bergingsseizoen Noordzee: 29.000 kilo netten

Het is mooi om te zien dat mede dankzij onze inzet vanuit Noordzee Nettenvrij het resultaat van onze partner "Healthy Seas" afgelopen jaar met zo'n 50% is gestegen.

GEZAMENLIJK PERSBERICHT – HEALTHY SEAS
Namens ECNC Group, Aquafil en Star Sock

Stellendam – Afgelopen weekend was voor het seizoen de laatste bergingsactie van spooknetten in de Noordzee. 6000 kilo werd er boven water gehaald. De totale hoeveelheid netten die Healthy Seas vanuit Nederland en België dit jaar voor hergebruik heeft kunnen aanbieden komt hiermee op 29.000 kilo. Dit is een groei van bijna 50% ten opzichte van 2013.

In 2014 is het aantal duikteams dat in Nederland en België actief is met het bergen van spooknetten gegroeid. Er zijn nu drie duikteams en een berger actief voor Healthy Seas; samen hebben ze totaal zestien bergingsdagen gemaakt. Ook zijn er twee depots geopend waar duikers hun opgedoken netten kunnen achterlaten en een depot waar vissers hun oude en kapotte netten kunnen inleveren. Het gaat om de havens van Stellendam, Oostende en Den Oever. Al deze partners zoeken mee naar oplossingen om de hoeveel afval in de zee terug te dringen.

Healthy Seas
Healthy Seas - a journey from waste to wear is een initiatief van ECNC Land & Sea Group, Aquafil en Star Sock. Zij werken samen met hun partners aan een gezonde zee door afval uit zee te verwijderen en her te gebruiken. Het gaat hierbij in het bijzonder om visnetten uit de Europese zeeën. Het verliezen van visnetten is een groot probleem. Volgens een gezamenlijk rapport van de FAO en UNEP belandt er ongeveer 640.000 ton aan visnetten per jaar in de oceanen, goed voor een tiende van al het zwerfvuil. Deze netten blijven honderden jaren in het mariene ecosysteem en vele dieren, zoals dolfijnen, schildpadden, krabben en zeevogels raken verstrikt en sterven. Uit zee gehaalde visnetten worden vaak gedumpt op stortplaatsen of verbrand, maar als onderdeel van het Healthy Seas initiatief worden ze verwerkt tot ECONYL® garen, een hoogwaardige grondstof waarmee nieuwe producten zoals sokken, badmode, ondergoed of tapijten kunnen worden gemaakt.

www.healthyseas.org

Noordzee Nettenvrij & Healthy Seas International mission

De tocht door Nederlandse, Belgische en Engelse wateren.
Een weekeind op pad met Healthy Seas.

Vrijdag 05 September 2014
Het is vrijdagavond laat. Kort na elkaar stappen de kapitein en stuurman voor dit weekeind en de leden van Healthy Seas met wie we de tocht dit weekeind zullen maken aan boord van de Bela. De boodschappen zijn gedaan, de slaapplekken gevonden en de duikuitrustingen aan boord gehesen. Iedereen is er klaar voor en heeft er zin in. Aangezien we op pad gaan met de Bela en dit schip erg diep in het water ligt is het wachten op het hoog water voor we daadwerkelijk uit kunnen varen.

00:26 is het eindelijk zover! De motor heeft de machinist al laten warmdraaien en we kunnen los van de kade. Langzaam varen we de haven uit op weg naar de sluis in Stellendam die ons de toegang richting zee moet geven. Voor een aantal is dit een hele ervaring aangezien ze nog nooit in een sluis zijn geweest. Eenmaal de sluis door moeten we nog het "slijkgat" door om vervolgens uit te komen in open zee.

Wat is het plan en waar gaan we heen?
We zullen eerst richting Belgische wateren vertrekken. Graag willen we kijken wat we hier kunnen betekenen en hoe groot de schade daar is. Het plan is om naar de "kilmore" te gaan. Dit stoomschip is gezonken in 1906, 86x13 meter en zou volgens onze bronnen volledig onder de netten bedekt zitten. Het is een eindje varen naar deze locatie, om precies te zijn 62 mijl. Doordat we dit in de nacht zullen varen kunnen we allemaal (op de kapitein en stuurman na) de ogen even sluiten om de volgende morgen fris aan de slag te gaan.

We starten met het maken van een scan zodat we later goed kunnen positioneren boven het wrak.

Het scanproces van de Kilmore afgerond
undefined

Na het maken van de scan gaat de grijper van de Bela het water in. Deze klemmen we vast op het wrak en langs de umbilical van de grijper laten de duikers van Healthy Seas zich voor het eerst naar beneden zakken om te inspecteren wat de status is. Het voordeel is dat ze nu een duidelijk oriëntatiepunt hebben met het licht in de grijper en ze tevens zakken met verzameld materiaal aan de grijper vast kunnen maken om dit naar boven te halen. Als ze na deze inspectieduik weer boven komen hebben ze hun zakken vol met lood wat ze even snel van het wrak konden bergen. De status onder water: Dit wrak zit volledig bedekt met netten en zit onder de vislijnen en lood. Opruimen hier kan dus geen kwaad.

We overleggen en besluiten om het volgende duik getijde hier nog een duik te maken en dan wat netten te verzamelen om mee naar boven te nemen. De duikers dalen af en gaan aan de slag om een goede verzameling te maken van wat ze aantreffen op dat wrak . Nadat de duikers boven zijn en we de grijper boven halen kunnen we het resultaat zien. Er hangen zakken aan de grijper waar ze nog een staand wand, grote andere stukken visnet en veel vislijnen en lood in hebben kunnen verzamelen.

We hebben diverse videobeelden kunnen maken en goed in kaart kunnen brengen wat de status van dit wrak is. Dit wrak zal in de toekomst zeker een project worden om deze volledig schoon te krijgen. Ook in het Belgische water blijkt dit hard nodig te zijn.

Op naar de SS königin luise...
Na het onderzoek op dit Belgische wrak verplaatsen wij ons richting Engels water. We zijn onderweg naar de königin luise. Dit is bij ons al een bekend wrak en we weten dat hier ook voldoende netten op zitten. We komen hier begin van de avond aan en gaan tot diep in de nacht door met het bergen van de netten met de grijper. De volgende morgen grijpen we nog even door en daarna nemen we de tijd om een aanzienlijk aantal krabben te kunnen verlossen uit deze netten.

Krabben verlossen uit de netten
undefined

Onderweg terug naar de haven...
Het is helaas al weer tijd om terug te keren. Het was een succesvol weekeind! We hebben goed onderzoek kunnen doen naar de stand van zaken in het Belgische water en we hebben weer flink wat netten boven kunnen halen en veel krabben kunnen redden van een langzame dood.

Voor een volledig fotoverslag van deze missie kijk op onze facebookpagina of in onze mediabibliotheek

Website Noordzee Nettenvrij online!

undefined

Duurzaam omgaan met de Noordzee is in het belang van ons allemaal.

Noordzee Nettenvrij kiest voor maatschappelijk draagvlak en heeft uw hulp nodig om een schonere Noordzee te realiseren. Door ons, voor u en met u!

Stellendam, 01 juli 2014:
Hoe zou u zich voelen met een panty over uw hoofd?

Een rare vraag, nee hoor! Letterlijk duizenden tonnen visnetten liggen er verspreid over de zeebodem. Deze bedekken diverse wrakken en verstikken het onderwaterleven. Vele onderwaterdieren zien helaas vaak een langzame dood tegemoet doordat deze verstrikt raken in deze netten. Dit noemen ze ook wel “ghost fishing”. Eenmaal een gaatje gevonden om in een wrak te schuilen, kunnen ze er vaak niet meer uit vanwege deze netten. Noordzee Nettenvrij heeft mensen dit gevoel wel eens laten mee maken door deze mensen een panty over hun hoofd te laten trekken. Een panty is erg dun en lucht doorlatend, toch is het erg ongemakkelijk ademen met een panty over uw hoofd. Waarschijnlijk heeft u ongeveer hetzelfde gevoel gehad als dat vele onderwaterdieren nog elke dag hebben.

Waarom is dit zo belangrijk?
De Noordzee is enorm belangrijk voor iedereen. Naast het verbeteren van de leefomgeving voor de onderwaterdieren willen we natuurlijk ook de kwaliteit van het zeewater verbeteren. Visnetten verteren na verloop van tijd. Dit is een langdurend proces waarbij er dus constant kleine deeltjes aan diverse materialen in het zeewater terecht komen (oa. plastic).

Tevens zitten deze visnetten vol met lijnen en lood van hengelsport liefhebbers die blijven hangen in deze netten. Ook deze lijnen en stukken lood komen in ons zeewater terecht .Duidelijk mag zijn dat dit niet de kwaliteit van het zeewater ten goede komt. Wij hebben hier als mens ook last van, afvalstoffen spoelen aan op onze kust en vissen die wij eten krijgen deze afvalstoffen ook binnen.

Noordzee Nettenvrij

Zal diverse expedities maken om netten te bergen uit de Noordzee. Hierin zijn we met ons schip al bewezen effectief geweest en we willen dit graag continueren en vooral uitbreiden. Noordzee nettenvrij werkt met een omgebouwde vissersboot welke uitgerust is met een grijper voorzien van onderwatercamera’s en licht. Hierdoor hebben we dus geen duikers nodig en zitten onze ogen in de grijper. We zien wat we pakken en kunnen dit met grote precisie doen. Tevens kan er een stukje onderzoek gedaan worden door beelden te verzamelen van de plekken waar we komen.

Duurzaam hergebruik van deze netten

De geborgen netten zullen we zoveel mogelijk recyclen. Er zijn gesprekken met partijen welke deze netten weer kunnen hergebruiken door hier nieuwe producten van te maken. Hierbij kunt u denken aan ondergoed en sokken maar ook aan nieuwe visnetten.

Helpt u ons mee? Ons werk is ook in uw belang. Wij werken aan een schonere toekomst voor u en uw kinderen. Wilt u meer informatie lezen over ons en weten hoe u ons kunt helpen? Kijk dan op onze website www.noordzeenettenvrij.nl

 

Nieuwere berichten → Home